Productie van tape

Wordt elke kleine tesa rol echt afzonderlijk opgewikkeld?

De wetenschap achter tapes

Hoe verloopt het productieproces van tape aan de productietechnische kant? Ontdek het zelf.

Vaak wordt ons gevraagd hoe onze tapes worden opgewikkeld. In feite zou het productieproces voor tape extreem duur zijn als we de vele rollen tape elk apart zouden moeten coaten en inwikkelen.

Productie van tape: een wetenschap op zich

Alles begint met de kleefstof. In de regel produceren we die zelf. Bij acrylaatstoffen betekent dat, dat we beginnen met de polymerisatie. Met andere woorden: de bestanddelen van kleefstoffen, de molecuulketens of de polymeren, worden tijdens een chemisch proces met elkaar vermengd. Daarna worden deze kleefstoffen zo geprepareerd dat we ze makkelijk en zeer dun op het gewenste rugmateriaal kunnen aanbrengen. Hoe dit gebeurt, hangt van de kleefstof af.

Tijdens de productie worden sommige kleefstoffen overgebracht met een organisch oplosmiddel dat heel makkelijk verdampt. En dat is precies waar wij ons voordeel mee doen: de kleefstof wordt heel dun op het rugmateriaal aangebracht, waarbij het oplosmiddel het door een zeer nauwe sleuf perst. Daarna wordt het gecoate rugmateriaal door een droogtunnel geleid en verdampt het oplosmiddel erin. Na het droogproces wordt de coating op tape vast en is hij stevig op het rugmateriaal bevestigd. Bij tesa wordt het verdampte oplosmiddel bijna helemaal teruggewonnen en weer naar de kleefstofproductie teruggeleid.

Bij kleefstoffen op waterbasis verloopt het proces hetzelfde. Hiervoor wordt simpelweg water als oplosmiddel toegevoegd, dat in de droogoven als stoom ontsnapt. Een proces dat bij tesa veel wordt toegepast.

Tijdens een derde proces wordt de zogenaamde hotmelt-kleefstof geproduceerd. Hier wordt de kleefstof vloeibaar bij verwarming en wordt vermengd in een extruder, een soort vleesmolen. Ook deze kleefstof wordt dan via een smalle spleet gelijkmatig over het rugmateriaal verdeeld.

Kleefstofproductie: complex, uitgebreid en spannend

Voor bepaalde kleefstoffen en toepassingen kunnen nog andere productiestappen vereist zijn. We prepareren het rugmateriaal bijvoorbeeld chemisch of fysiek, zodat de kleefstof er beter op blijft plakken. Als we niets kunnen vinden dat aan onze eisen voldoet, produceren we zelf de rugmaterialen en passen die aan om aan bepaalde behoeften te voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld echt kristalhelder zijn.

In de elektronica-industrie worden onze tapes bijvoorbeeld deels gebruikt om de verschillende lagen van het scherm van een mobiele telefoon te tapen. Dat mag u natuurlijk daarna niet zien en dus moeten de optische eigenschappen van de tape perfect worden ingesteld. De spanning in het materiaal is net zo lastig als onzuiverheden. De allerkleinste stofdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat tape optisch niet meer helder is. Daarom produceren we speciale oplossingen in een cleanroom klasse 7. Dat is een ruimte waarin de lucht 1.000 keer zo schoon is als op de top van een berg. Het is een vrijwel stofloze omgeving, waar we folie kunnen coaten zodat ze niet meer zichtbaar zijn. En niet veel fabrikanten van tape kunnen dat doen.

Cleanroom-faciliteit in de tesa fabriek Hamburg
Cleanroom-faciliteit in de tesa fabriek Hamburg
Oplosmiddelvrije productietechnologie in Offenburg
Productie-eenheid in de tesa fabriek Offenburg

Coating van tape: een proces dat heeft veel ruimte nodig heeft.

Tijdens het coaten van tapes heeft het rugmateriaal nog niet de vorm van smalle, lange strips, maar zijn het nog vrij brede, grote strips. Ze bestaan uit textiel, plastic folie, schuim of ander materiaal. Het rugmateriaal wordt op een enorme, brede rol gewikkeld, indien nodig tijdens het proces gedroogd, en uiteindelijk wordt de hele grote strip nog eens opgewikkeld. Als de tape dubbelzijdig is, dan wordt er bij het opwikkelen ook nog een scheidingslaag ingevoegd. Daarna begint het proces nog een keer om de andere kant van de tape te coaten. Pas hierna worden de brede rollen in een andere machine met veel kleine rolmessen gesneden om er veel kleine rollen van te maken. Daarna worden ze verpakt en gaan ze op weg naar de klant.